iop logo

 
   
 
 

PROJECTEN: Bibliotheek 'Holland House of Books'

Toen IOP-Tanzania met het projectplan 'bibliotheek' op de proppen kwam, heeft IOP-NL vrijwel direct besloten dat zij dit project wilde omarmen. Dit project sprak ons enorm aan omdat het alle lagen van de bevolking betreft. Kinderen kunnen huiswerk maken en boeken lezen en lenen, volwassenen kunnen dat ook maar tevens krijgen zij de mogelijkheid kranten en tijdschriften te komen lezen, iets waar zij zelf absoluut geen geld voor hebben. Ook heel erg belangrijk vonden wij het plan voor een 'grandma's room'. Omdat er bijna een hele generatie verloren gaat door HIV/AIDS zijn er maar weinig ouders meer die met de kinderen de wijze van leven van vroeger kunnen delen. Normaal leren ouders hun kinderen de traditionele zaken zoals koken, naaien, tuinieren, onderhouden van kleding en gereedschappen, hoe een huis te bouwen, manden en matten weven, maar ook het zingen van volksliedjes, traditionele dansen, bruiloft- en begrafenisceremonies etc. Ook de verhalen van vroeger die de ene generatie overbrengt op de andere kunnen hier gedeeld worden. De mogelijkheid om dit culturele erfgoed door te geven wordt in deze bibliotheek geboden. Er is een 'study room' waar studenten met behulp van computers kunnen studeren. Tenslotte is er een 'magic room', een plaats waar kleine kinderen d.m.v. speelgoed spelend kunnen leren. Dit IOP-NL project heeft de naam het 'Holland House of Books' gekregen. Op 22 september 2017 is het Holland House of Books officieel geopend.

Opening bibliotheek
Opening Holland House of Books op 22 september 2017
Opening bibliotheek
Opening Holland House of Books op 22 september 2017

Bibliotheek IOP
De bibliotheek in aanbouw in 2014

Toen wij in 2009 in dit project gestapt zijn, zijn wij direct begonnen met fondswerving voor de bouw. We zijn wederom gestart met de verkoop van 'deeds', we hebben uit een nalatenschap en van de organisatie van de Wollebrand Cross een leuke som geld gekregen. Ook hebben we destijds besloten onze vaste activiteiten voorlopig voor minstens de helft aan dit project te besteden (deze vaste activiteiten zijn maandelijkse rommelmarktjes en statiegeldbussen bij diverse winkels). We hebben inmiddels de financiën van € 100.000 voor de bouw rond en het gebouw is nu in de afwerkfase. Voor de inrichting zijn we ook al een heel eind op weg. Van de € 20.000 komen we nog € 5000 te kort. Tenslotte zijn we nu fondsen aan het werven om elektriciteit naar het gebouw te bekostigen. Elektriciteit is intussen aangelegd en bekostigd door de lesnacht 2016 van het Hoeksch Lyceum.
Sinds januari 2016 is het gebouw gedeeltelijk in gebruik (de bibliotheek voor kinderen en volwassenen en het computer lokaal).
Voor het computerlokaal heeft de jongerenreis 2016 een verkoop actie gehouden zodat er internet aangeschaft kan worden.

Help met een 'deed':
Neemt u voor de aanschaf van een 'deed' contact op met IOP-Nederland (zie contact). Minimale inleg is 25,- euro. U ontvangt een certificaat en uw naam komt op een sponsorbord in de hal.

Om terug te gaan naar de Projecten Pagina klik hier.

biebbouwtekening1

biebbouwtekening2