iop logo

 
   
 
 

PROJECTEN: Weeshuis

In mei 2003 begon het IOP met de bouw van het Ilula Orphan Center (IOC), ook bekend als The Lord’s Acre. Het is een opvanghuis voor meisjes die door hiv/aids wees zijn geworden en dient tevens als plek voor seminars over het belang van kennis, maatschapelijke ontwikkeling en Aids preventie.

Het gebouw, dat een oppervlakte heeft van 835 m2 en op een stuk land ligt van circa 26 hectare, werd in 2005 opgeleverd en in maart 2007 officieel geopend. In eerste instantie woonden er 7 meisjes, maar tegenwoordig hebben 36 meisjes er een huis gevonden, in de leeftijd van 7 tot 18 jaar oud. In principe is er in het gebouw plaats voor 80 meisjes, maar op dit moment is het budget niet toereikend om meer dan 36 meisjes te plaatsen.

Het centrum wordt gerund door een bestuur van vrijwilligers die uit de gemeenschap afkomstig zijn. Daarnaast zijn er 16 mensen betaald in dienst. Dit zijn ondermeer het hoofd van de administratie Edson Msigwa, hoofd van de huishouding Overnike Koko, een verpleegster, een accountant en een aantal koks, huishoudsters en bewakers.

Het weeshuis is grotendeels tot stand gekomen dankzij de financiële steun van 3 instanties. De padvindsters van de Noorse YWCA en de Ambassade van Noorwegen in Tanzania brachten het geld voor de bouw zelf bij elkaar (ongeveer € 115.000). Daarnaast heeft het weeshuis tot eind 2008 geld ontvangen van het Hiv/Aids Initiative van de Clinton Foundation voor overheadkosten en het levensonderhoud van de meisjes.

Ook particulieren uit de Verenigde Staten, Luxemburg, Noorwegen, Nederland en diverse andere Eurpese landen hebben geld gedoneerd voor een groot aantal projecten, zoals het inrichten van kamers en de aanschaf van vee voor de boerderij die aan het Orphan Center verbonden is. IOP Nederland heeft 4 kamers gesponsord: de Johanneskerk Room, de Dorpskerk Room, de Blue Hitters Room en de Holland Room (mogelijk gemaakt door familie de Groot).

Om het weeshuis met circa 36 meisjes draaiende te houden is ongeveer € 50.000 per jaar nodig. Hiervan wordt de voeding van de meisjes betaald, brandstoffen, kosten voor medische zorg en onderwijs, water, onderhoud van het gebouw, reiskosten van het personeel en van de meisjes, en het gebruik van interne en externe communicatiemiddelen.

Om terug te gaan naar de Projecten Pagina klik hier.
Of klik op een van de onderstaande trefwoorden:

Sponsor Programma
Foster Family Program
Kleuterschool
Maatschappelijke Ontwikkeling
Bibliotheek: 'Holland House of Books'
The Lord's Hill Highschool